Unapredite engleski samostalno uz podkaste

Često nas učenici pitaju kako da vežbaju engleski van časa. Naša topla preporuka – slušajte engleski!

Podkasti

Podrazumeva se da je konverzacija jedan od najboljih načina da vežbate engleski. Veština slušanja tj. razumevanje sagovornika je neizostavni deo konverzacije, a upravo tu veštinu možete unaprediti i samostalno.

Podkasti na engleskom jeziku vam omogućavaju upravo to.

Ali šta je uopšte podkast?

podcast /ˈpɑːd.kæst/ a radio program in a digital form that you can download from the internet and play on a computer or on an MP3 player

Drugim rečima, to je audio (ili audio-video) snimak koji se distribuira putem interneta a može da se sluša na računaru ili MP3 plejeru.

Zašto podkasti?

Možete ih slušati bilo gde: kod kuće ili dok ste u pokretu, pa čak i dok radite druge aktivnosti. Recimo, dok ste u prevozu, možete skratiti vreme putovanja slušajući omiljene podkaste. Ili možete pustiti neku zanimljivu epizodu dok perete sudove. 😉
Teme su šarolike, pa možete izabrati onu koja vas najviše interesuje.

Dok slušate podkaste, širite vokabular, usvajate prirodan govorni jezik, radite na poboljšanju veština slušanja, a slušajući izvorne govornike poboljšavate i sopstveni izgovor

Kako da učim uz podkaste?

Izaberite temu koja je vama interesantna. Ako ne volite video igrice, podkast na tu temu će vam biti dosadan i nećete biti fokusirani.

Slušajte podkaste i u pozadini. Ako spremate ručak a u pozadini čujete engleski na podkastu, vaše uši (i mozak) će se mnogo brže navići na jezik.

Slušajte aktivno. Nije na odmet poslušati istu epizodu i dva puta ali prilikom drugog slušanja treba da budete usredsređeni na to što slušate kako biste prepoznali reči koje već znate ali i naučili nove.

Pročitajte transkript. Podkasti vrlo često imaju ispisan tekst iz cele epizode, pa ako nešto niste dobro čuli, možete čitati transkript dok slušate i na taj način bolje razumeti govornika.
Ponavljajte za govornikom. Ako imitirate izvorni način govora i akcenat, možete popraviti i svoj izgovor.

Zapišite nove reči i izraze. Neminovno je da ćete tokom slušanja podkasta naići na nov vokabular, koji ćete lakše zapamtiti jer ste ga čuli u kontekstu emisije koja je vama interesantna.

Imate neke preporuke za podkaste?

We sure do! 😊

Ovo su samo neki od podkasta koje možete pronaći na internetu:

Podcasts in English 
Sadrži epizode sa raznim temama, podeljene po nivoima.

The English We Speak 
Svake nedelje učite nove svakodnevne reči i izraze slušajući kratke i zabavne epizode.

Culips 
Između ostalog, sadrži i epizode koje su pojednostavljene kako bi jezik bio razumljiv i učenicima na nižim nivoima.

Luke’s ENGLISH Podcast 
Za one koji žele da poboljšaju izgovor slušajući izvorne govornike i usput nauče brojne frazne glagole.

Better at English 
Dok slušate (i istovremeno čitate) razne zabavne epizode, možete naučiti kako se koriste idiomi, sleng, frazni glagoli, i svakodnevni izrazi.

Koji podkast se vama najviše sviđa? 👍

© 2021 All Rights Reserved
Carefully crafted by Addictive Design
© 2021 All Rights Reserved               Carefully crafted by Addictive Design